Woudbloem

Woudbloem

Woudbloem ligt ongeveer 1 km van Scharmer en bestaat uit een aantal woningen. Deze woningen behoorden bij een grote, in 1982 afgebroken, aardappelmeelfabriek die dit gehucht haar naam gaf. De voormalige fabriek was gelegen tussen twee oude riviertjes, de Slochter Ae en de Scharmer Ae, die bij Schaaphok uitstromen in het Slochterdiep en iets ten noorden hiervan zich voortzetten als de Woltersumer Ae.

Meer lezen

Langs de Slochter- en Scharmer Ae

Materialen: Vishandel JP,  Hooilandsweg 2, Woudbloem

Wandelen door natuurgebied van Ae’s Woudbloem.
Over fietspaden, wandelpaden en weiland.

De start is bij parkeerplek bij de brug over de Scharmer Ae. Aan de overkant staat een rijtje huisjes wat in vroeger tijd de arbeiders huisveste van de aardappelmeelfabriek. in 1904 is hier deze nederzetting opgericht tussen de twee waterlopen, de Scharmer Ae en de Slochter Ae. Tot 1967 is de fabriek in bedrijf gebleven.

We steken de brug over en lopen rechtdoor tot over de brug over de Slochter Ae. Hier rechts af het fiets/wandelpad op. Bij de picknickplek rechtsaf langs het binnenwater met de oude fabriekshallen aan de overkant.

De Grootewijk oversteken; een kanaal naar Slochteren en over het graspad doorlopen tot de waterput. hier links aanhouden tot fietspad en rechts het pad gaan volgen tot de eerste akker waar weer rechtsaf gegaan wordt, graspad volgen tot fietspad dan rechts richting uitzichttoren.

Deze staat in een nieuw aangelegd natuurgebied tbv de watervogels. van bovenaf is er een mooie uitzicht op het omliggende gebied.

Pad volgen tot deze linksaf in de akker verdwijnt, wij gaan dan rechtdoor over het graspad langs de oude Scharmer Ae. Mooi stukje natuur wat over een klein slingerdijkje loopt.
Aan het eind door het hek rechtsaf en doorlopen langs wat nu de Slochter Ae is tot het houten bruggetje, hier overheen naar het fietspad lopen en linksaf in noordelijke richting blijvenlopen.

Je steekt weer de Grootewijk over en blijft het betonpad volgen tot in Woudbloem. Het laatste stukje is ook nu bekend van de heenweg.

Meer route’s rondom Woudbloem

Arbeidershuisjes "de Tienborg"
Voormalig aardappelmeelfabriek, nu watersportcentrum
Voormalige school
Bron: Wandeling en route
Rondje Woudbloem

Start en finish: Vishandel JP, Hooilandsweg 2

Lengte: 4.61 km

Linksaf Hooilandsweg oplopen
Linksaf ’t Kloaverpad op
Vervolg langs afwateringskanaal
Links en meteen rechts langs Scharmer Ae
Rechtsaf naar Slochter Ae
Gaat over in Veenlaan
Linksaf Hooilandsweg op

Wandelroute Ae’s Woudbloem Duivelseiland

Wandelroute langs de oude veenlopen Slochter en Scharmer Ae in deelgebied Ae’s Woudbloem. De geschiedenis van het landschap is in dit deel van ‘t Roegwold voelbaar!