Trashwalking Midden-Groningen

Inleiding

Deze nieuwe trend is gezond voor jou en het heet trashwalking. Misschien doe je het al dagelijks, maar voor anderen is dit onbekend terrein. Het gaat om een nieuwe trend op het gebied van bewegen overgewaaid vanuit Zweden. Het leuke is: het kost je nagenoeg niets, maar het levert heel wat op voor jouw gezondheid en die van onze mooie planeet. (bron: the Daily Green)

Achteloos weggeworpen afval hoort niet in de natuur thuis. Een schone(re) omgeving blijft ook schoner. En afgezien van het feit dat het er niet uitziet, brengt het schade toe aan milieu, aan ons maar vooral aan het dierenrijk. Plastic wat in sloten en kanalen terecht komt verstikt het waterleven.

Veel mensen hebben zich inmiddels aangesloten. Wandelend of joggend, alleen of in groepsverband of met de hond hebben ze er een gewoonte van gemaakt om al wandelend of joggend rommel op te rapen en weg te gooien. Hoe mooi zou het zijn als we nog veel meer mensen bewust kunnen maken van deze vorm van lichaamsbeweging. Wist je dat het bukken om een stuk afval op te pakken al gelijk staat aan een crunch. En bijna iedereen kan eraan meedoen.

Vorig jaar heb ik een plan ingediend bij gemeente Midden-Groningen om van al dan niet bestaande wandelroutes trashwalking- en/of plogging routes te maken. Het plan werd met enthousiasme ontvangen en het prille begin vinden jullie in dit schijven. Ik spreek de hoop uit dat wandelclubs, buurtverenigingen, sportcoaches en elk individu mijn plan zien zitten en actief mee willen denken over mooie routes, maar ook mee wil denken hoe wij in Midden-Groningen om willen gaan met ons prachtige dorpen en buitengebied.

In Midden-Groningen zijn sportcoaches actief om wandelaars en joggers te begeleiden. Wil je goed leren wandelen en aan je conditie werken dan kun je contactop nemen met  de sportcoaches van de gemeente Midden Groningen

Wil je zelf een route opzetten en wil je ook graag hulp, dan kun je contact opnemen met de initiatiefneemster. De eerste routes vind je in de rechterkolom op deze pagina.

Sjouktje Kopenga,
kayamari@xs4all.nl
februari 2022