Sophie loves lilla bjorn week 6

Deze week gaan we de blokken aan elkaar en aan de deken zetten.

De blokken worden aan elkaar gezet volgens de zipper methode, die je hier vindt. 

https://lookatwhatimade.net/crafts/yarn/crochet/join-crochet-squares-completely-flat-zipper-method/

Ik maakte 4 stroken met 6 blokken en wisselde de kleuren met elkaar af (groen/blauw/groen, naast blauw/groen/blauw enzovoorts) en zette ze daarna aan elkaar. Het eerste blok had geen vierkant om aan vast te zetten, dus knipte ik een stuk garen met een lengte van 6 blokken af en gebruikte een stekenmarkeerder tot ik de laatste strook vastgezet had.

 Sophie’s Rozen

Emma De blokken zitten er aan gaan we verder met een paar aangepaste rozen van Sophie’s Universe en verwerken deze tot een overlay haakwerk. Omdat ik opnieuw in toeren ben gaan werken na de blokken eraan gezet te hebben, begin ik ook opnieuw met de toeren te nummeren.

Toer 1:  871 – 854
C1 – wit. Hecht garen aan zoals in eerdere toeren. Vaste in AL in alle toeren aan de buitenkant van de blokken. In de hoeken 2 v. in de eerste st. 1 l., 2 v. in volgende steek. Eindig als hiervoor.                                                                                (190 v. + 1 l. pz)

Toer 2: 871 – 854

C1 – wit. Ik moest een oneven aantal steken verkrijgen, dus ben ik als volgt te werk gegaan. Als DB toer 24 MAAR in het midden van elke zijde maak je 1 2vsam om het vreemde aantal steken terug te krijgen.                                                   (191 v. + 1 l. pz)

Kayamari

Ik verdeelde de vasten in toer 1 dusdanig dat ik 191 v. + 1 l. pz kreeg en in toer 2 dus 191 v. + 1 l. pz kreeg.

Daarnaast haakte ik in de blauw/witte deken op de aanhechting van de blokken zowel boven als onder een toer met v. rondom, zodat de blokken als het ware tussen twee opstaande randen kwamen te zitten. Deze twee toeren haakte ik met XL 845.

Emma

Toer 3: 874 – 855
C4 – pepermunt. Als DB toer 24, vermeerder tot het past              (193 v. + 1 l. pz)

Toer 4:
C5 – ijsblauw. Als DB toer 24, vermeerder tot het past                   (195 v. + 1 l. pz)

Toer 5: 844 – 855
(Blaadjes) C3 – munt.

Notities: toen ik deze toer beëindigd had, bedacht ik dat de blaadjes als ik ze een toer lager haakte, maar deze notities geven niet weer wat ik heb gedaan. De volgende keer zet ik ze een toer lager. Na de eerste serie van blaadjes op elke zijde te hebben gemaakt, zette ik een stekenmarkeerder in alle steken waar een blaadje in gemaakt moest worden, sloeg 7 steken over en deed een markeerder in de 8e steek langs alle zijden, zodat het tellen sneller ging.

 

Hecht garen aan als in vorige toeren. Alle steken in AL.
* 2 v., [tel 4 steken opzij en 2 toeren naar beneden {toer 2}, 3Dstksam in VL van de steek, sla 1 steek over van toer 4, 5 v., 3Dstksam in dezelfde steek van toer 2, sla 1 st. over van toer 4, 1 v.] x 24, 2 v. (1 v., 1 l., 1 v.) in de losse in de hoek. Herhaal * 4 keer.      (197 v. + 1 l. pz)

Roos deel A, gecentreerd: in toer 4 VL in de middelste steek tussen de blaadjes (1 l., 2 v., 4 hstk, 2 Stk) haal een lange lus op, haal haaknaald weg, steek haaknaald door de 1e l. en haal de lange lus van achteren om een bobbel te maken. 2 l.

Roos deel B, blaadje: in toer 5 de middelste 3 steekjes tussen de blaadjes.

1 v. 1 hstk in de 1e st. VL
1 hstk, 1 stk) in de 2e st. VL
1 hstk, 1 v. 1 l. in de VL 3e st.
1 hstk VL in de st. direct na deel A in toer 4.

Kayamari

Je steekt dus na het haken van het blaadje de haaknaald van voor naar achteren terug om het hstk te haken. Duw het blaadje daarna naar voren om de 5 v. (AL) te haken.

Of je gebruikt mijn variatie in de blauw/witte deken. In deze deken heb ik de blaadjes overgeslagen en tussen de rozen 6 vasten AL gehaakt en als volgt het roosje gemaakt:

Je komt dan niet uit op 199 v. + 1 l. pz, maar op 184 plus 12 aan weerskanten, dus je komt 3 v. te kort. In toer 7 heb ik dit opgelost.

 Emma

Toer 6: 856 – 855
(Rozen) C1 – wit. Wees oplettend want in deze toer zijn er veel wisselingen tussen de VL en de AL, wanneer je toch een foutje hebt gemaakt kun je in de volgende ronde in plaats van 3 hstk, 3 stk maken. Alle v. zijn in de AL, de rozen in VL. Hecht garen aan als in vorige toeren.
* 5 v. AL, [Rozen deel A en B, 5 v. AL] x 24. (1 v. 1 l. 1 v.) in losse. Herhaal * 4 keer. Eindig als vorige toeren                                                                                                     (199 v.  + 1 l. pz)

Kayamari

Als je voor de variant bent gegaan, kom je 3 v. per zijde te kort. Ik heb dit opgelost door tussen het 7e en 8e, 14e en 15e en 21e en 22e roosje een extra v. te haken. Dus 3x een meerdering om op 199 v. + 1 l. pz te komen.